BORAKS – nawóz dolistny

  • Skutecznie i szybko zapobiega niedoborom boru.

Charakterystyka i zasada działania:

Nawóz przeznaczony jest do dokarmiania pozakorzeniowego w formie oprysku lub przez zraszacze systemów nawadniających.

Bor i jego znaczenie dla wybranych roślin:

  • BURAK uodpornienie na suchą zgniliznę, większa zawartość cukru w korzeniach
  • RZEPAK zwiększona ilość kwiatów, łuszczyn i nasion, lepsza zimotrwałość
  • KUKURYDZA optymalnie wykształcone i uziarnione kolby
  • ZIEMNIAK prawidłowy przebieg kwitnienia oraz wspomaganie wzrostu u roślin poprzez wpływ na podział komórkowy
  • DRZEWA I KRZEWY OWOCOWE dobre zawiązywanie owoców, jabłka nie są wrażliwe na pękanie i ordzawienie, wolniej dojrzewają na drzewie oraz dobrze się przechowują, są smaczne z powodu wysokiego poziomu kwasów organicznych, cukrów oraz suchej masy
  • WINOROŚL reguluje prawidłowy wzrost wierzchołków winorośli, ułatwia pobieranie z gleby jonów Ca, K, P i Mg, pełni ważną funkcję w prawidłowym przebiegu kwitnienia (ułatwia kiełkowanie pyłku)
  • TRUSKAWKA wpływa na prawidłowe wykształcenie zawiązków i jakość owoców (zwłaszcza kształt i barwę skórki)
  • PAPRYKA zwiększenie plonu owoców i polepszenie jego jakości
  • MOTYLKOWE całkowite wykształcenie brodawek korzeniowych
  • POMIDORY uodpornienie na suchą zgniliznę wierzchołkową
  • KALAFIOR lepsze wykształcenie róży kalafiora i zapobieganie jej brunatnieniu
  • KAPUSTA zapobieganie brunatnieniu wewnętrznemu główek i kile kapuścianej
  • SELER zapobieganie brunatnieniu wewnętrznemu i pustym przestrzeniom w korzeniu
  • BRUKSELKA zapobieganie brunatnieniu, poprawa zdrowotności łodyg
  • BROKUŁ zapobieganie brunatnieniu róży
  • MARCHEW zdrowe korzenie bez pęknięć

Objawy niedobory boru:

rozwój wegetatywny:

  • zahamowanie wzrostu całych roślin
  • nieprawidłowe formowanie się i rozwój tkanek
  • zgrubienie korzeni
  • występowanie nieregularnej chlorozy międzyżyłkowej
  • zdeformowanie młodych liści i zmiana barwy na granatowo-zieloną
  • łamliwe i kruche łodygi
  • zaburzony rozwój tkanki naczyniowej
  • zakłócenia w transpiracji

Rozwój generatywny:

  • zaburzenia w procesie zapylania i zapłodnienia
  • wyraźne ograniczenie zawiązywania kwiatów i owoców
  • rozwój owoców beznasiennych i dzieworództwo
  • małe owoce złej jakości
  • łamliwe i kruche łodygi

Stosowanie:

Wpływa na prawidłowy przebieg kwitnienia jak również zapobiega pękaniu owoców i korzeni spichrzowych oraz podwyższa mrozoodporność. Dzięki optymalnej zawartości boru zmniejsza podatność roślin na infekcje, dzięki czemu zwiększa plony i poprawia ich jakość. Stosowanie nawozu Boraks ogranicza również zużycie środków ochrony roślin. Nawóz przeznaczony jest do dokarmiania pozakorzeniowego w formie oprysku lub przez zraszacze systemów nawadniających Boraks może być stosowany w formie samodzielnego roztworu wodnego lub wraz z mocznikiem, Siarczanem Magnezu Jednowodnym, a także innym nawozem dolistnym oraz odpowiednim środkiem ochrony roślin (w dolnej zalecanej przez producenta dawce). Nie przekraczać zalecanych dawek Unikać oprysków podczas dużego nasłonecznienia, wysokiej temperatury i silnego wiatru.

Produkt BORAKS — nawóz dolistny to preparat stosowany w pozakorzeniowym dokarmianiu roślin, dzięki czemu w razie warunków niesprzyjających pobieraniu wartości odżywczych z gleby, zostaną one uzupełnione za pomocą zraszaczy w systemach nawadniających lub w postaci oprysku.

BORAKS — nawóz dolistny przyczynia się do uzupełnienia niedoborów boru. Jest to pierwiastek, który uczestniczy w rozwoju roślin zarówno w trakcie ich wegetacji, jak i również w okresie generatywnym. Niedobór wspomnianego składnika może powodować zahamowanie wzrostu roślin, ich nieprawidłowy rozwój w poszczególnych tkankach, systemie korzeniowym, przyczyniając się także do zwiększonej kruchości łodyg i ich większej podatności na łamanie.

Prezentowany preparat wspiera naturalną odporność roślin na choroby i infekcje, do których zalicza się chloroza międzyżyłkowa, a także wzmaga kwitnienie i dojrzewanie owoców, doprowadzając do obfitszego, dorodniejszego plonowania. Same owoce charakteryzują się wyraźnie lepszymi parametrami jakościowymi i są odporne na pękanie.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close