Nawóz ActiCynk

  • Źródło łatwo przyswajalnego cynku.
  • Skuteczne uzupełnienie niedoborów Zn.
  • Poprawa zdrowotności roślin.
  • Doskonała rozpuszczalność.

Charakterystyka i zasada działania:

ActiCynk to płynny preparat dolistny najnowszej generacji, zawierający cynk w wysoko przyswajalnej formie, oraz biogenne aminokwasy. Przeznaczony jest do pozakorzeniowego dokarmiania upraw rolniczych, warzywniczych i sadowniczych. Unikalna formulacja cynku i aminokwasów skutecznie zapobiega niedoborom tego mikroskładnika, minimalizując ryzyko wystąpienia dysfunkcji fizjologicznych wywołanych jego brakiem, takich jak chloroza młodych liści oraz zaburzenia w rozwoju kwiatów, owoców i nasion.

Stosowanie:

Nawóz ActiCynk dzięki  unikalnej formulacji cynku istotnie zwiększa jego przyswajalność, co powoduje, że nawóz skutecznie uzupełnia niedobory tego mikroskładnika. ActiCynk zapobiega wielu chorobom fizjologicznym wywołanym brakiem Zn, między innymi takim jak chloroza młodych liści, zaburzenia w rozwoju generatywnym kwiatów owoców i nasion. Nawóz ActiCynk przeznaczony jest do dokarmiania pozakorzeniowego roślin w formie oprysku lub przez zraszacze systemów nawadniających zarówno jako samodzielny roztwór wodny bądź łącznie z mocznikiem, Siarczanem Magnezu Jednowodnym, innym nawozem dolistnym oraz z odpowiednim sprawdzonym pestycydem w dolnej, zalecanej przez producenta dawce. Oprysk należy wykonywać przy stale włączonym mieszadle.

Cynk i jego znaczenie:

Cynk pełni w organizmie roślinnym znaczącą rolę w regulacji metabolizmu kwasów nukleinowych. Jest także związany z metabolizmem aminokwasów i białek, pośrednio wpływając na tworzenie się hormonów wzrostu- -auksyn – oraz bierze udział w metabolizmie cukrów. Ponadto cynk jest aktywatorem bardzo wielu enzymów, co w znaczący sposób przyczynia się do poprawy zdrowotności roślin.

Skutki niedoboru cynku:

  • zahamowanie wydłużania międzywęźli pędów (rozetkowość pędów),
  • redukcja blaszek liściowych (liście małe i wąskie),
  • międzyżyłkowa cętkowana chloroza młodych liści,
  • zaburzenia w rozwoju generatywnym kwiatów, owoców i nasion,
  • obniżenie parametrów jakościowych i ilościowych plonu,
  • zamieranie wierzchołków pędów.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close