ActiMangan

  • Źródło łatwo przyswajalnego manganu.
  • Skuteczne uzupełnienie niedoborów Mn.
  • Poprawa zdrowotności roślin.
  • Doskonała rozpuszczalność.
  • Wyższy plon.

Charakterystyka i zasada działania:

ActiMangan występuje w płynnej postaci, a jego stosowanie korzystnie wpływa na wzrost plonów i nie tylko. Preparat uodparnia rośliny na niskie temperatury powietrza i wspomaga u roślin prawidłowy przebieg fotosyntezy, a także oddychania komórkowego. ActiMangan spowalnia również w znacznym stopniu proces starzenia liści.

Prosta formuła sprawia, że ActiMangan wykazuje wysoką bioprzyswajalność, co oczywiście wpływa na zdrowie, a także ogólną kondycję roślin. Stosując ActiMangan należy zatem spodziewać się okazalszych, większych, a co najważniejsze bardziej wartościowych plonów. Szereg wymienionych wyżej wartości jest możliwy do osiągnięcia dzięki prawidłowo rozwijającym się korzeniom bocznym roślin.

Nawóz ActiMangan został wzbogacony o drogocenne dla wszystkich rodzajów upraw aminokwasy, które fantastycznie uzupełniają dobroczynne działanie samego manganu. Skuteczność tego środka zależy od właściwego doboru jego proporcji względem spryskiwanej powierzchni rolnej oraz od pozakorzeniowej aplikacji, która jest w tym przypadku niezmiernie istotna.

Mangan i jej znaczenie:

Mangan w dużych ilościach występuje w tkankach merystematycznych. Pierwiastek ten pełni wiele ważnych funkcji w roślinie. Bierze udział m.in. w procesie fotosyntezy oraz aktywacji enzymów redukcji azotanów, metabolizmu białek, cukrów i lipidów. Jest on również aktywatorem szeregu enzymów, zaangażowanych w procesy oddychania komórkowego. Mangan jest niezbędny do prawidłowego wzrostu korzeni bocznych, wpływając też korzystnie na wzrost składników jakościowych, jak np. witamina C.

Skutki niedoboru manganu:

  • chloroza międzyżyłkowa (chloroza „cętkowana”),
  • zahamowanie wzrostu roślin,
  • przyspieszenie procesów starzenia się liści,
  • zaburzenia procesu fotosyntezy i oddychania komórkowego,
  • zwiększenie wrażliwości roślin na niskie temperatury,
  • pogorszenie parametrów jakościowych plonu.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close