CalPro 265

CalPro 265

Charakterystyka i zasada działania:

CalPro 265 to całkowicie rozpuszczalny w wodzie nawóz wapniowy do pozakorzeniowego dokarmiania upraw rolniczych, sadowniczych i warzywniczych, w skład którego wchodzą najwyższej jakości makroskładniki (Ca,N,Mg) oraz mikroskładniki.

Wapń jest niezbędny do prawidłowej realizacji wielu procesów życiowych roślin, w szczególności do fotosyntezy, aktywacji enzymów czy stabilizacji komórek i błon cytoplazmatycznych. Bierze udział w biosyntezie ściany komórkowej. Zwiększa zawartość białka w ziarnach zbóż, poprawia parametr gęstości i wyrównania. Poprawia jędrność, trwałość oraz odporność mechaniczną owoców i warzyw. CalPro 265 korzystnie wpływa na wzrost plonów i ich jakość.

Nawóz przeznaczony jest do dokarmiania pozakorzeniowego w formie oprysku lub przez zraszacze systemów nawadniających CalPro 265 może być stosowany w formie samodzielnego roztworu wodnego lub wraz z mocznikiem, Siarczanem Magnezu Jednowodnym, a także odpowiednimi pestycydami (w dolnej zalecanej przez producenta dawce).

W celu osiągnięcia jak najlepszych efektów zalecamy stosowanie CalPro 265 w formie roztworu wodnego wraz z odpowiednimi nawozami dolistnymi np.:

Actipol – chelatami mikroelementowymi: żelaza, manganu, cynku, miedzi, molibdenu i kobaltu

ActiPlon – krystalicznymi nawozami z mikroskładnikami

ActiBor – płynnym nawozem borowym

Super ActiBor 21 – krystalicznym nawozem borowym

Siarkomag – zawiesinowym nawozem siarkowym

Rezultaty stosowania CalPro 265:

  • Skuteczne zapobiegnie niedoborom wapnia, azotu i magnezu
  • Podniesienie zawartości białka ziaren zbóż
  • Zmniejszenie podatności roślin na infekcje
  • Większe plony również w warunkach stresowych
  • Poprawa jędrności i trwałości owoców oraz brak pęknięć skórki owoców pestkowych
  • Wydłużenie zdolności przechowalniczych owoców i warzyw
  • Ograniczenie użycia pestycydów
  • Częściowo koryguje niskie ph gleby

Objawy niedoboru wapnia:

  • Nieprawidłowy wzrost
  • Rozkład błon plazmatycznych
  • Martwica organów roślinnych
  • Zgnilizna w wierzchołkowej części owoców i warzyw

Objawy niedoboru azotu:

  • Silne zahamowanie wzrostu
  • Słabe krzewienie oraz ograniczone kwitnienie
  • Skracanie fazy wegetatywnej
  • Chloroza i zasychanie liści starszych
  • Wątłe rośliny o cienkich pędach i małych liściach

Objawy niedoboru magnezu:

  • Zwiędły pokrój rośliny
  • Chloroza marmurkowa starszych liści a w efekcie nekroza
  • Opadanie dolnych liści
  • „perełkowatość” lub „paciorkowatość” na roślinach zbożowych

Więcej informacji o CalPro 265 znajdą państwo w naszej ulotce.

Umiejętności

Opublikowano w dniu

22/01/17

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close