Siarczany paszowe

Siarczan Magnezu Mg – 13,85%

Charakterystyka i zasada działania:

W celu zapewnienia odpowiedniego bilansu kationowo – anionowego w organizmie krowy zaleca się stosowanie Siarczanu Magnezu. Uzupełnienie dostarczanej zwierzętom dawki magnezu Siarczanem Magnezu pokrywa potrzeby pokarmowe zwierząt szczególnie w okresie przejściowym, a przez to zmniejsza ryzyko wystąpienia gorączki poporodowej.

Stosowanie:

Dodatek paszowy do wszystkich gatunków zwierząt.

Siarczan Cynku Zn – 35%

Charakterystyka i zasada działania:

Zawartość cynku w paszach, szczególnie roślinnych, jest niewielka, a przez to niewystarczająca dla prawidłowego rozwoju zwierząt. Uzupełnienie dostarczanej zwierzętom dawki cynku SIARCZANEM CYNKU (dodatek paszowy dla zwierząt – E6) pokrywa potrzeby pokarmowe zwierząt, zapewniając ich prawidłowy rozwój.

Oferujemy Państwu Siarczan Cynku w postaci krystalicznego proszku koloru od białego do jasno kremowego, w następujących opakowaniach:

  • worki papierowe a’25 kg
  • big-bagi a’1000 kg
  • luzem – możliwość odbioru w autocysternach

Trwałość produktu: 2 lata od daty produkcji.

Stosowanie:

Dodatek paszowy do wszystkich gatunków zwierząt.

Cynk i jego znaczenie:

CYNK należy do niezbędnych składników mineralnych zapewniających podstawowe funkcje życiowe organizmu zwierzęcia. Jest składnikiem:

  • około 200 metaloenzymów warunkujących wzrost i zdrowotność zwierząt,
  • podstawowych enzymów biorących udział w przemianie związków azotowych, węglowodanów, tłuszczów i witamin,
  • niezbędnym do prawidłowej syntezy DNA i RNA,
  • biorącym udział w zespołach czynników odpowiedzialnych za rozróżnienie smaku i zapachu [pobranie paszy], odporności immunologicznej [zdrowotność], reprodukcji i laktacji [rozród], oraz innych reakcji związanych z otoczeniem zwierząt. Zwiększa odporność zwierząt na rogowacenie naskórka i racic. Jony cynku biorą także bezpośredni udział w wytwarzaniu, magazynowaniu i wydzielaniu insuliny jak również w procesach trawienia.

Następstwa niedoboru cynku:

PRODUKCYJNE:

ZDROWOTNE:

  • obniżenie tempa wzrostu
  • brak apetytu
  • słabe wykorzystanie paszy
  • słabe libido
  • niska skuteczność pokryć
  • niska owulacja
  • mała liczebność miotów u świń
  • parakeratoza skóry, ścian żwacza, piór
  • spadek odporności immunologicznej i w konsekwencji wyższa podatność na choroby zakaźne
  • choroby racic, kulawizny w następstwie wybrakowania zwierząt
  • mleko złej jakości w konsekwencji słabe wyniki odchowu cieląt i prosiąt

Następstwa niedoboru cynku dla poszczególnych rodzajów zwierząt:

BYDŁO:

Dostarczenie cynku jest podstawowym czynnikiem wpływającym na redukcję zawartości komórek somatycznych w mleku (im niższa zawartość komórek somatycznych w mleku tym wyższa klasa mleka). Wysoki poziom komórek somatycznych w mleku, najczęściej jest powiązany z chorobami racic, szczególnie w oborach bezściółkowych. Ograniczenie i likwidacja tych problemów, wymaga odpowiednich poziomów cynku w dawce.

PROSIĘTA:

CYNK hamuje rozwój patogennej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, w pierwszych dniach po odsadzeniu, kiedy to prosięta zaczynają pobierać paszę stałą w większej ilości słabo ją trawiąc. Podnosi to także poziom cukru we krwi, poniżej progu nerkowego, przyczyniając się do lepszego odżywienia tkanek, czego następstwem jest wyższa odporność tych młodych zwierząt na stres związany z odsadzeniem.

DRÓB:

CYNK bierze udział w rozwoju zarodka jaja co jest związane z ich dobrą wylęgowością. Bierze także udział w mineralizacji skorupy jaja i osadzania związków mineralnych w kościach. Uczestniczy w procesach regeneracji tkanki skóry, zwłaszcza w okresach pierzenia.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close