Mag-Sód Buraki

Nawóz dolistny do buraków zawierający magnez, sód i siarkę. Dostarcza roślinom niezbędnych składników pokarmowych w najlepiej przyswajalnej formie, zwiększa odporność na choroby, poprawia jakość i plony upraw.

Charakterystyka i zasada działania:

Żywienie buraków nawozem Mag-Sód Buraki to najlepszy sposób na zaopatrywanie wszystkich odmian buraków w magnez, sód i siarkę – składniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego wzrostu, uzyskania plonu oraz jakości technologicznej.

Stosowanie:

Mag-Sód Buraki może być stosowany w formie samodzielnego roztworu wodnego, innymi nawozami dolistnymi, a także odpowiednimi pestycydami (w dolnej zalecanej przez producenta dawce). W celu osiągnięcia jak najlepszych efektów zalecamy stosowanie Mag-Sód Buraki w formie roztworu wodnego wraz z odpowiednimi nawozami dolistnymi np.:

  • Actipol – chelatami mikroelementowymi: żelaza, manganu, cynku, miedzi, molibdenu i kobaltu
  • Actiplon Ziemniaki/Buraki/Zboża/Rzepak – krystalicznymi nawozami z mikroskładnikami
  • ActiBor – płynnym nawozem borowym
  • Super ActiBor/Boron Forte – krystalicznymi nawozami borowymi
  • ActiCal – płynnym chelatem wapnia
  • Activ ProAmin – specjalistycznym aminokwasowym nawozem dolistnym

Mag-Sód Buraki rozpuszczając się podnosi temperaturę roztworu, co wpływa korzystnie na rezultaty oprysku.

Magnez i jego znaczenie:

  • podstawowy składnik budulcowy chlorofilu – odgrywa kluczową rolę w procesie fotosyntezy
  • niezbędny dla syntezy, transportu i magazynowania substancji zapasowych
  • aktywuje działanie wielu enzymów
  • uczestniczy w procesach energetycznych rośliny jako łącznik enzymu z nośnikiem energii (ATP)
  • wpływa na utrzymanie odpowiedniej struktury rybosomów
  • reguluje stan uwodnienia biokoloidów, przez co wpływa na gospodarkę wodną rośliny
  • wzmacnia odporność roślin na choroby

Siarka i jej znaczenie:

  • warunkuje prawidłowe wykorzystanie nawozów azotowych oraz przemiany azotu w roślinie
  • zwiększa odporność na choroby i szkodniki
  • stanowi ważny budulec dla aminokwasów siarkowych takich jak metionina oraz cysteina
  • bierze udział w procesach powstawania węglowodanów i tłuszczów
  • uczestniczy w fotosyntezie, syntezie chlorofilu oraz wielu innych związków strukturalnych

Sód i jego znaczenie:

  • pozwala uzyskać wysokie plony i dobrą jakość, nawet na obszarach wilgotnych
  • w buraku cukrowym ułatwia tworzenie fruktozy i jej przemianę w glukozę magazynowaną w korzeniu
  • dzięki działaniu osmotycznemu jon sodu może zastąpić ważny dla wzrostu komórki i gospodarki wodnej potas
  • ułatwia roślinom przyswajanie CO2 z powietrza przy jego niskiej koncentracji.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close