Nawóz dolistny Mag-Sód Buraki
Nawóz dolistny do buraków zawierający magnez, sód i siarkę. Dostarcza roślinom niezbędnych składników pokarmowych w najlepiej przyswajalnej formie, zwiększa odporność na choroby, poprawia jakość i plony upraw.
Charakterystyka i zasada działania:
Żywienie buraków nawozem Mag-Sód Buraki to najlepszy sposób na zaopatrywanie wszystkich odmian buraków w magnez, sód i siarkę – składniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego wzrostu, uzyskania plonu oraz jakości technologicznej.
Stosowanie:
Mag-Sód Buraki może być stosowany w formie samodzielnego roztworu wodnego, innymi nawozami dolistnymi, a także odpowiednimi pestycydami (w dolnej zalecanej przez producenta dawce). W celu osiągnięcia jak najlepszych efektów zalecamy stosowanie Mag-Sód Buraki w formie roztworu wodnego wraz z odpowiednimi nawozami dolistnymi np.:
- Actipol – chelatami mikroelementowymi: żelaza, manganu, cynku, miedzi, molibdenu i kobaltu
- Actiplon Ziemniaki/Buraki/Zboża/Rzepak – krystalicznymi nawozami z mikroskładnikami
- ActiBor – płynnym nawozem borowym
- Super ActiBor/Boron Forte – krystalicznymi nawozami borowymi
- ActiCal – płynnym chelatem wapnia
- Activ ProAmin – specjalistycznym aminokwasowym nawozem dolistnym
Mag-Sód Buraki rozpuszczając się podnosi temperaturę roztworu, co wpływa korzystnie na rezultaty oprysku.
Magnez i jego znaczenie:
- podstawowy składnik budulcowy chlorofilu – odgrywa kluczową rolę w procesie fotosyntezy
- niezbędny dla syntezy, transportu i magazynowania substancji zapasowych
- aktywuje działanie wielu enzymów
- uczestniczy w procesach energetycznych rośliny jako łącznik enzymu z nośnikiem energii (ATP)
- wpływa na utrzymanie odpowiedniej struktury rybosomów
- reguluje stan uwodnienia biokoloidów, przez co wpływa na gospodarkę wodną rośliny
- wzmacnia odporność roślin na choroby
Siarka i jej znaczenie:
- warunkuje prawidłowe wykorzystanie nawozów azotowych oraz przemiany azotu w roślinie
- zwiększa odporność na choroby i szkodniki
- stanowi ważny budulec dla aminokwasów siarkowych takich jak metionina oraz cysteina
- bierze udział w procesach powstawania węglowodanów i tłuszczów
- uczestniczy w fotosyntezie, syntezie chlorofilu oraz wielu innych związków strukturalnych
Sód i jego znaczenie:
- pozwala uzyskać wysokie plony i dobrą jakość, nawet na obszarach wilgotnych
- w buraku cukrowym ułatwia tworzenie fruktozy i jej przemianę w glukozę magazynowaną w korzeniu
- dzięki działaniu osmotycznemu jon sodu może zastąpić ważny dla wzrostu komórki i gospodarki wodnej potas
- ułatwia roślinom przyswajanie CO2 z powietrza przy jego niskiej koncentracji.