Czy zastanawiałeś się kiedyś, w jaki sposób borówka – niepozorny, leśny krzew owocowy – została zaliczona do grupy ‘super-food’ (produktów żywnościowy bogatych w składniki odżywcze, mających korzystny wpływ na zdrowie człowieka) o całkowitej rocznej produkcji owoców na poziomie 700 mln ton? Nie stałoby się to bez osiągniętego postępu w technikach uprawy, umożliwiających otrzymanie najwyższej jakości technologicznej owoców przy zachowaniu wydajności produkcji pozwalającej na zaspokojenie rosnącego światowego popytu na te wartościowe owoce.

Z jagodami przez wieki i kraje

Cenione przez wzgląd na słodkie, jadalne owoce, zarówno odmiany dzikie (niskie), jak i uprawne (borówka wysoka/amerykańska) – pochodzą z Ameryki Północnej. Były zbierane przez pierwsze kultury zbieracko-łowiecka przeszło 13 000 lat temu. Dowody archeologiczne wskazują, że pierwotną praktyką agrotechniczną, stosowaną w uprawie borówki przez rdzennych Amerykanów było celowe wypalanie dzikich krzewów w celu odnowienia wigoru roślin. Jednak właściwe udomowienie borówki wysokiej nastąpiło dopiero pod koniec XIX wieku. W historii pierwszych upraw na kontynencie europejskim możemy również doszukać się polskiego wątku. Dr Piotr Hoser, jeden z założycieli Wydziału Ogrodniczego SGGW, osobiście sprowadził pierwsze sadzonki borówki amerykańskiej z USA w 1924 roku, ale rośliny nie przetrwały surowej zimy 1929 roku. Postęp, który nastąpił w latach późniejszych, wymagał optymalizacji technik produkcji borówki, które umożliwiły podbój nowych regionów świata i rynków zbytu.

Niebieska rewolucja

W ostatnich latach systematycznie odnotowuje się wzrost popytu na owoce borówki. Borówka amerykańska stała się jedną z czołowych upraw międzynarodowych owoców, zbierana na ponad 65 000 ha w Ameryce Północnej, 23 000 ha w Ameryce Południowej, 27 000 ha w Azji i Pacyfiku oraz 16 000 ha w Europie. Na chwilę obecną całkowita światowa produkcja borówki amerykańskiej osiągnęła prawie 700 mln ton rocznie.
Polska zajmuje na świecie wysokie 6. miejsce pod względem wielkości produkcji borówki amerykańskiej (2. miejsce w Europie, po Hiszpanii). Krajowy areał uprawy borówki stale rośnie, a plon produkcyjny owoców osiągnął w 2019 roku prawie 35 tys. ton. Światowym liderem w produkcji borówki amerykańskiej pozostają Stany Zjednoczone.

Niebieskie złoto

Dojrzałe owoce borówki mają słodki smak, z delikatną i zależną od odmiany kwasowością miąższu. Są one uznawane za tzw. ‘super-food’, będąc doskonałym źródłem błonnika pokarmowego (2,4 g w 100g świeżych owoców), witaminy C i K (odpowiednio 16% i 13% RDA – /zalecanego dziennego spożycia), manganu (14% RDA), żelaza (3,5% RDA ) oraz wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Owoce borówki zawierają antocyjany, polifenole i inne substancje o dowiedzionym naukowo korzystnym wpływie na zdrowie człowieka. Naukowcy z University of East Anglia (Wlk. Brytania) oraz Harvard University (USA) udowodnili, iż osoby spożywające przynajmniej raz w tygodniu porcję borówek amerykańskich wykazują o 10 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na nadciśnienie. U osób spożywających rekomendowaną porcję borówki (200 g jagód, czyli około jednej filiżanki) raz w tygodniu, po miesiącu odnotowano obniżenie ciśnienie tętniczego średnio o 5 mmHg, co jest efektem porównywalnym ze stosowaniem leków na nadciśnienie.

Sztuka uprawy borówki

Krzewy borówki są tradycyjnie uprawiane w warunkach polowych. Rośliny preferują gleby o charakterze kwaśnym, wysokiej przepuszczalności podłoża i utrzymanej jego wilgotności. Uzyskanie dobrej ilości i jakości plonu borówki wymaga zastosowania odpowiedniego podłoża wzrostu (dla płytkich, ale bogato rozgałęzionych korzeni rośliny), wydajnego systemu nawadniania oraz optymalnego programu nawożenia. Borówka wysoka preferuje gleby piaszczyste lub gliniaste oraz różnego typu substraty o charakterze kwaśnym (takie jak torf, trociny, kora lub zrębki). Uprawa szklarniowa i prowadzona z zastosowaniem tuneli foliowych jest coraz częściej stosowana w różnych rejonach świata, przez wzgląd na możliwość wydłużenia sezonu wegetacyjnego i okresu zbioru owoców.
Borówka amerykańska należy do roślin obficie owocujących, przeciętny plon jagód mieści się w przedziale od 2 do 5 kg z pojedynczego krzewu. W sprzyjających warunkach plon owoców może wynieść nawet do 10 kg z krzewu. Rośliny uzyskują pełnię owocowania w 6.–8. roku po obsadzeniu krzewów.
W optymalnych warunkach wzrostu borówka amerykańska nie wykazuje szczególnie wysokich wymagań pokarmowych, ale szczególnie na glebach uboższych rekomendowane jest aplikowanie min. 3 dawek azotu, w okresie od początku maja do połowy czerwca. Stosowanie nawozów potasowych, fosforowych i magnezowych rekomenduje się szczególnie jesienią.

Nawożenie pod kontrolą

Szeroka gama dedykowanych nawozów dolistnych firmy ARKOP pozwala na dostosowanie programu nawożenia plantacji borówki dla uzyskania najwyższej ilości i jakości plonu owoców.

Nawóz mikroelementowy do uprawy roślin jagodowych Berry Duo Chelat to gwarancja zbilansowanego składu mikroelementów (miedzi, żelaza, manganu, cynku, boru i molibdenu) uzyskanych dzięki unikalnej metodzie podwójnego chelatowania (EDTA/DTPA). Zapewnia intensyfikację procesów fotosyntezy, skuteczne zapobiega niedoborom poszczególnych mikroskładników, zwiększenie tolerancję roślin na czynniki stresowe oraz ogranicza potrzebę stosowania pestycydów.

 

Activ Owoc Ca+K to wysokiej jakości nawóz potasowo-wapniowy o unikalnej organicznej formule, odznaczający się bardzo wysoką przyswajalnością. Skutecznie i szybko zapobiega niedoborom wapnia i potasu w roślinie, wpływając na jej odporność, właściwości przechowalnicze owoców oraz potencjał plonotwórczy. Activ Owoc Ca+K poprawia jędrność, trwałość oraz odporność mechaniczną owoców, zapobiega chorobom fizjologicznym wywołanym brakiem wapnia i potasu.

Stosowanie Activ Owoc Ca+K zapewnia:

  • błyskawiczną przyswajalność wniesionych składników,
  • istotną poprawę parametrów technologicznych owoców.

Immuno Activ Si

Nawóz Immuno Activ Si zawiera w składzie związki krzemu, które korzystnie wpływają na odporność roślin. Krzem przyczynia się do redukcji stresu związanego z suszą, a także do intensyfikacji procesów wzrostu korzeni.

Doskonale sprawdza się w plantacji borówki w okresach zagrożenia infekcjami, czy po oparzeniach słonecznych.
Wzmocnienie ścian komórkowych powoduje zwiększenie tolerancji na przymrozki.
Ponadto krzem, jako pierwiastek odkładany jest w ścianach komórkowych, wzmacnia je utrudniając ich pokonanie przez patogeny np. grzyby czy szkodniki takie jak mszyce.

activ antychloroza

Dolistny nawóz Activ Antychloroza zapewnia wysoką dawkę magnezu i siarki wraz zestawem mikroelementów w postaci najwyższej jakości chelatów. Zastosowanie preparatów zawierających pełną gamę mikroelementów (magnez, siarka, miedź, żelazo, mangan, cynk, bor i molibden) zapewnia wyższy stopień wykorzystania aplikowanych składników.

Stosowaniu produktu Activ Antychloroza przyczynia się do:

  • intensyfikacji procesów fotosyntezy,
  • zapobiegania chlorozie i niedoborom mikroelementów,
  • ograniczenia potrzeby zastosowania pestycydów,
  • zwiększenia plonu.

activ sady NPK

Activ Owoc NPK poprawia wybarwienie oraz jędrność owoców, zdolności przechowalnicze, wartości biologiczne (zapach, smak). Zapobiega niedoborom mikroelementów, a także ogranicza użycie pestycydów.

Efekt ten może być osiągnięty dzięki schelatowanym składnikom mineralnym o podwyższonej zawartości manganu i fosforu.

ActiCal

ActiCal to nawóz najnowszej generacji, będący zbilansowaną kompozycją wapnia i aminokwasów. Jako jeden z nielicznych na rynku nie zawiera chloru i azotanów.

Składniki nawozu poprawiają mechaniczną odporność owoców, ich jędrność, a także zapewniają równomierne dojrzewanie, zapobiegają infekcjom, chorobom fizjologicznym oraz grzybowym, zwiększają odporność owoców na pękanie.

Root Activ – płynny nawóz dolistny nowej generacji do dokarmiania upraw rolniczych, sadowniczych oraz warzyw. Odpowiednio dobrana kompozycja octanu amonu oraz cynku ma działanie biostymulujące. Stosowanie preparatu wpływa korzystnie na rozwój systemu korzeniowego, poprawiając efektywność pobierania wody i soli mineralnych.

Zalety stosowania produktu Root Activ:

  • lepszy rozwój systemu korzeniowego;
  • poprawa zdrowotności roślin.

Activ ProAmin to w pełni rozpuszczalny nawóz o wysokiej zawartości biodostępnych aminokwasów, przeznaczony do dolistnego dokarmiania upraw rolniczych. Jego unikalny skład (magnez, żelazo, manga, miedź i aminokwasy) gwarantuje wysoką przyswajalność aminokwasów, które są przyswajane przez rośliny niemal w 80%.
Produkt przyczynia się do stymulacji produktywność roślin w okresach dużego zapotrzebowania na energię i narażenia na stres.

 

Pełen zestaw rekomendacji nawozowych dla borówki oraz innych gatunków roślin sadowniczych (jak również warzyw i upraw polowych) można znaleźć w dedykowanych programach żywienia mineralnego firmy ARKOP: https://arkop.pl/wp-content/uploads/poradnik-nawozenia-sady.pdf

 

 

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close