Roztwór Siarczanu Magnezu

Roztwór Siarczanu Magnezu

Nawóz WE

Nawóz uznany i ceniony, wpisujący się w klasykę nawożenia. Żywienie roślin siarczanem magnezu to najlepszy sposób na zaopatrywanie roślin w magnez i siarkę – składniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego wzrostu, uzyskania plonu oraz jakości technologicznej.

Składniki pokarmowe [% m/m]:

  • MgO rozpuszczalny w wodzie                                 6,25
  • SO3 rozpuszczalny w wodzie                                   12,5 

Instrukcja stosowania

Roztwór Siarczanu Magnezu może być stosowany w formie samodzielnego roztworu wodnego lub wraz z mocznikiem, nawozami dolistnymi, a także odpowiednimi pestycydami (w dolnej zalecanej przez producenta dawce). W celu osiągnięcia najlepszych efektów zalecamy stosowanie Roztworu Siarczanu Magnezu w formie roztworu wodnego wraz z odpowiednimi nawozami dolistnymi np.:
  • ActiPlon – krystalicznymi nawozami z mikroelementami
  • Actipol – chelatami mikroelementowymi: żelaza, manganu, cynku, miedzi, molibdenu i kobaltu
  • ActiBor – płynnym nawozem borowym
  • Super ActiBor – krystalicznym nawozem borowym
  • Foliar Activ – krystalicznymi wieloskładnikowymi nawozami NPK z dodatkiem mikroskładników

Uprawy

Termin zabiegu

Dawka[l/ha]

Ilość cieczy roboczej [l/ha]

Zboża ozime

1 – Jesień w faza widocznych 3-6 liści,

2 – Okres wczesnowiosenny początkowa faza krzewienia,

3 – Początek strzelania w źdźbło,

4 – Otwarcie pochwy liścia flagowego

15-25

200-500

Zboża jare

1 – pełnia krzewienia,

2 – początek strzelania w źdźbło

3 – początkowa faza liścia flagowego

4 – przed kłoszeniem (otwarcie pochwy liścia flagowego)

 

Rzepak

1 – jesień w fazie 4-8 liści,

2 – wczesną wiosną w fazie formowania pędów bocznych,

3 – faza intensywnego wzrostu (wydłużenia łodygi),

4 – faza zielonego zwartego pąka,

Burak cukrowy

1 – faza 4-8 liści właściwych

2 – faza 9 liści właściwych i więcej

3 – wzrost rozety liściowej (przed zakryciem międzyrzędzi)

4 – po zauważeniu pierwszych objawów porażenia buraka chwościkiem

Ziemniak

1 – formowanie pędów

2 – intensywny wzrost pędów (zwarcie międzyrzędzi)

3 – początek powstawania bulw

4 – powstawanie kwiatostanów

 

Kukurydza

1 – faza 3-5 liści

2 – faza 6-9 liści

3 – faza rozwoju źdźbła

Rośliny strączkowe

1 – rozwój liści

2 – rozwój pędów bocznych

3 – intensywny wzrost (wydłużenie międzywęźli)

 

Jabłoń i grusza

1 – zielony pąk

2 – różowy pąk

3 – początek kwitnienia

4 – koniec kwitnienia

5 – wykształcenie i wzrost zawiązków

6 – intensywny wzrost owoców

7 – 7-8 tygodni przed zbiorem owoców

 

15-30

700-1000

Wiśnia, czereśnia i śliwa

1 – zielony pąk

2 – biały pąk

3 – początek kwitnienia

4 – koniec kwitnienia

5 – rozwój owoców

6 – dojrzewanie owoców

7 – po zbiorach owoców

 

Truskawka

1 – początek wegetacji

2 – pełnia ulistnienia

3 – początek kwitnienia

4 – pełnia kwitnienia

5 – wzrost i rozwój owoców

6 – plonowanie

7 – po zbiorach owoców

 

Malina

1 – początek wegetacji

2 – pełnia ulistnienia

3 – początek kwitnienia

4 – pełnia kwitnienia

5 – wzrost i rozwój owoców

6 – plonowanie

 

Porzeczka i borówka amerykańska

1 – początek wegetacji

2 – pełnia ulistnienia

3 – kwitnienie

4 – wzrost i dojrzewanie owoców

5 – po zbiorach owoców

 

15-30

500-1000

Pomidor, papryka

1 – od posadzenia do końca owocowania

6-12

400-600

Ogórek, dynia

1 – od wschodów do końca owocowania

Kapusta głowiasta, Kapusta pekińska,

Kapusta brukselska,

Kalafior, brokuł, Sałata, Seler korzeniowy,

1 – od posadzenia do zbiorów

Marchew, Pietruszka,

Burak ćwikłowy

Cebula,

Fasola i groch

1 – od wschodów do zbiorów
Umiejętności

Opublikowano w dniu

22/01/17

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close