L-Actipol EDTA Mo-6

Nawóz WE

Składniki pokarmowe % [m/m]

L-Actipol EDTA Mo-6

Mo
6

Charakterystyka i zasada działania:

Chelaty to związki kompleksowe, w których odpowiedni związek organiczny połączony jest z jonem metalu.

Chelat L-Actipol EDTA Mo-6 to:

  • całkowicie schelatowane mikroelementy,
  • natychmiastowa przyswajalność molibdenu przez rośliny,
  • doskonała rozpuszczalność,
  • stabilność w szerokim zakresie pH,
  • pełna dawka molibdenu dla rośliny.

Chelat L-Actipol EDTA Mo-6 skutecznie i szybko reaguje na rzeczywiste potrzeby roślin. Jest bardzo efektywny również w okresie, kiedy przyswajalność tego pierwiastka przez system korzeniowy roślin jest ograniczona (susza, nieodpowiednie pH, niskie temperatury). Chelat molibdenu przeznaczony jest do pozakorzeniowego dokarmiania roślin i fertygacji. Pokrywa zwiększone zapotrzebowanie na molibden w szczególności u rośliny motylkowych oraz rzepaku i warzyw kapustnych.

Molibden i jego znaczenie

Funkcje molibdenu w roślinie poznano przede wszystkim w przemianach azotowych. Pierwiastek ten odgrywa istotną rolę w wiązaniu azotu cząsteczkowego przez bakterie, glony jak i rośliny motylkowate żyjące w symbiozie z bakteriami brodawkowymi. Ponadto molibden wchodzi w skład dwóch bardzo ważnych enzymów odgrywających kluczową rolę w gospodarce azotowej. Bierze on również udział w syntezie witaminy C oraz metabolizmie fosforowym.

Skutki niedoboru molibdenu:

  • redukcja blaszki liściowej u roślin motylkowych,
  • chloroza brzeżna jak i całych liści,
  • nekrozy,
  • zakłócenie wykształcenia róż u kalafiora i brokułu („guzikowatość”),
  • liście kalafiora stają się lancetowate a młodsze liście ulegają redukcji („biczykowatość”),
  • złe wykorzystanie azotu, nadmierna kumulacja azotanów w warzywach,
  • ograniczenie wiązania azotu atmosferycznego,
  • osłabienie odporności na choroby.

Więcej informacji o L-Actipol EDTA Mo-6 znajdą państwo w naszej ulotce.

 

Umiejętności

Opublikowano w dniu

23/12/15

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close